Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Linkit   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Hilja Haahti

Lohja, Sammatti


Hilja Haahti

Kirjailija Hilja Haahti (oik. Hilja Krohn) vietti miehensä säveltäjä Ilmari Krohnin kanssa useita kesiä Sammatissa Elias Lönnrotin Emännyyskoululla, joka piti tuohon aikaan kesävieraita. Männistön yläkerran huoneissa viihtyivät Krohnit 1931 alkaen koko 30-luvun, useimpina kesinä myös 1940-luvulla ja viimeisen kerran 1950 kesällä. "Ei missään ole niin rakasta ja viihtyisää kesäpaikkaa kuin Männistön aamuaurinkoisessa yläkamarissa ja Emännyyskoulun rakkaitten emäntien hyvässä hoidossa. Kiitollisena Hilja Krohn". Merkintä on Emännyyskoulun vieraskirjasta ja päiväys 5-17/VI 41. Ja edelleen:

"Niin päivät ja vuodet on vierineet

kuin virran aaltoset pois,

kesän mennehet, kukkasest varisseet

kuin unta se ollut ois.

Vaan kultatähkät ja hedelmät

ne syksyn satohon kypsyvät."

Monista kauniista kesistä ja syksyistä kiittäen 19/VI-24/VIII 42 Hilja Krohn ja Ilmari Krohn"

Hilja Theodolinda Hahnsson, vuodesta 1901 Haahti, syntyi Hämeenlinnassa 11.9.1874 ja kuoli Helsingissä 1966 95-vuotiaana.

Hilja Haahti kävi Lucina Hagmanin valmistavan koulun ja senjälkeen Hämeenlinnan 6-luokkaisen tyttökoulun. Hän halusi opettajaksi ja sen vuoksi perhe muutti Helsinkiin, ja Haahti pääsi opiskelemaan Suomalaiseen jatko-opistoon. Opettajaksi valmistuttuaan hän sai saksan kielen opettajan toimen Helsingin suomalaisessa tyttökoulussa. Isä oli kuollut kun Hilja oli 13-vuotias, mutta kun hänen äitinsä meni naimisiin 1896 senaattori, vapaaherra Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen kanssa, Hilja Haahti sai uuden mahdollisuuden opintojensa jatkamiseen. Syksyllä 1898 hän tuli ylioppilaaksi ja 1902 hän valmistui filosofian kandidaatiksi.