Ingeborg Kullberg

Lohja


Ingeborg Kullberg
  • Ingeborg Kullberg syntyi 19.7.1911 Pohjassa, asui pitkään Lohjalla  ja kuoli 16.8.2005.
  • Ingeborg Kullberg osallistui kotipaikkakunnallaan aktiivisesti kirjoittajapiireihin ja harrasti kirjoittamista aina. Hän julkaisi kaksi romaania ja yhden runokokoelman. Kullberg kirjoitti ruotsiksi.
  • Hän toimi aktiivisesti kotipaikkakunnallaan erilaisissa yhdistyksissä ja kirjoitti paljon runoja ja kronikoita. Hän asui pitkään entisen Lohjan kunnan alueella. Samaan seutuun hän sijoitti myös romaaninsa.

Tuotanto

Ingeborg Kullbergin ensimmäinen teos oli vuonna 1974 ilmestynyt romaani Mårten och Maria. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle. kertojana on kasvava lapsi, joka kuvaa vanhempiensa ankaraa taistelua olemassaolostaan ja toimeentulostaan. Mårten ja Maria aloittavat yhteisen elämänsä aivan tyhjästä, Mårten etsii työtä toisensa perään elättääkseen kasvavaa perhettään, Maria yrittää pitää kodin pystyssä äärimmäisen vähin keinoin. Hitaasti edistytään taloudellisesti, mutta taistelu kuluttaa molempien psyykkisiä ja fyysisiä voimia.

Vuonna 1979 ilmestyi Tankarnas spegel, runokokoelma. Seuraavana vuonna oli jälleen romaanin vuoro. Rika (1980) kertoo Marian äidistä ja sijoittuu ajallisesti Mårten och Maria -romaanin edelle. Se kertoo vuosista 1857-1891. Rika yrittää selviytyä ankarasta lapsuudesta ja nuoruudesta työtä tekemällä. Hän kokee kauniin rakkauden, mutta lukijalle tarjotaan myös sen traaginen loppu: aviomies sairastuu ja kuolee. Rika joutuu antamaan pienen Marian kasvatiksi. Kirja pohjaa osin tositapahtumiin, mutta lisäksi mukana on myös kuvitteellista ainesta.

Teokset

Romaanit

  • Mårten och Maria, 1974
  • Rika, 1980
  • Runokokoelma
  • Tankarnas spegel, 1979