Elias-kirjailijat kirjailijat
Karjalohjan, Karkkilan, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Vihdin
KOTISEUTUKIRJAILIJATIETOKANTA
Suurenna / Pienennä kirjasinkokoaPienennä kirjasinkokoaSuurenna kirjasinkokoa
 Etusivu  |  Hakuohje  |  Palaute  | Rekisteriselosteet  
Etsi kirjailija
 
 
 
Voit valita useamman vaihtoehdon valikosta pitämällä CTRL-näppäimen alhaalla.
 
 Yleistä   Tuotanto   Kirjoittamisesta   Teokset   Palkinnot   Tekstinäytteet   Näytä kaikki tiedot   Tulosta 
 
 
‹‹ Takaisin hakutulokseen

Anna-Mari Kaskinen

Lohja


Varsinaisen julkisen kirjoittamisen aloitin tekemällä laulujen sanoituksia. Pian mukaan tulivat myös musikaalit ja musiikkinäytelmät. Jo opiskeluaikoina aloitin kolumnien kirjoittamisen lehtiin. Kymmenen vuoden ajan olen toiminut Lastenmaa-lehden päätoimittajana. Kirjoitan edelleen laulujen sanoituksia, mutta olen julkaissut myös runoja ilman säveliä. Olen julkaissut pakinakokoelman ja kaksi lastenromaania. Tälläkin hetkellä minulla on työn alla pari näytelmää, runokirja ja suomennoksia.

Kirjoitan siis erityyppisiä tekstejä. Minua ei häiritse, että samoihin aikoihin työpöydälläni on erilaisia tehtäviä. Keskityn siihen, mitä kulloinkin olen tekemässä.

Kun lapset olivat pieniä, kirjoitin öisin ja silloin kun lapset olivat rauhallisessa mielentilassa. Kirjoitin busseissa ja junissa, joskus lentokoneessakin.

Tuollaisessa elämäntilanteessa oli helpompaa tehdä lyhyitä tekstejä, runoja ja laulujen sanoituksia. Nyt kun lapset ovat koulussa, voin kirjoittaa myös aamuisin ja päivisin ja minulla on parempi mahdollisuus tarttua suurempiin, aikaa vieviin haasteisiin. Deadlinen lähestyessä kirjoitan yötä päivää, edelleenkin. Vapaan kirjoittajan elämä on siinä mielessä miellyttävää, että

voi itse määrätä töidensä rytmin. Voi antaa tilaa yllätyksille ja ottaa välillä lepohetken.

Kuitenkin on oltava kurinalainen. Kukaan toinen ei valvo sinun tekemisiäsi. On itse otettava vastuu aikatauluista ja huolehdittava siitä, että ne pitävät.

Nautin työstäni ja sen antamista haasteista ja mahdollisuuksista."

 Nuorille kirjoittajille

"Jos sinussa on kirjoittamisen kipinä, vaali sitä. Älä lannistu, vaikka et saisikaan heti tekstejäsi eteenpäin, sinne minne olit niitä alunperin suunnitellut. Ole valmis tekemään työtä ja hiomaan tekstejäsi, ammattikirjailijatkin tekevät niin.

Lue paljon erilaista kirjallisuutta. Kokeile useita tyylilajeja. Runoa, proosaa, näytelmää, sketsejä, lehtijuttuja, laulunsanoja. Kaikesta oppii ja kaikkia taitoja voi hyödyntää.

Ota vastaan pieniä tehtäviä. Pieni tehtävä voi olla ovi, josta sisään astuttuasi eteesi avautuu jotain uutta. Ja jos sinulla on hyvä idea, vie sitä eteenpäin. Voi hyvin olla, että kukaan ei ole keksinyt sitä ennen sinua.

Ole tekemisissä toisten kirjoittajien kanssa. Kokemusten jakaminen tekee hyvää. Tee havaintoja ja kirjoita niitä muistiin. Kukaan toinen ei ole elänyt sellaista elämää kuin sinä."

Lapsuusmuisto

"Äitini on lastentarhanopettaja. Eräänä päivänä leikimme kotona hänen kanssaan jännittävää leikkiä. Menimme kaikki matolle makaamaan selällemme. Äiti pyysi meitä sulkemaan silmämme ja matkustamaan ajatuksissamme minne ikinä halusimme.

Se hetki avasi minulle mielikuvituksen voiman. Meillä ihmisillä on taito leikkien ja kuvitellen luoda jotain sellaista mitä ei vielä ole olemassa. Toivoisin, että voisin säilyttää tuon taidon niin kauan kuin elän."